Санітарні та гігієнічні вимоги до харчового виробництва

Санітарні та гігієнічні вимоги до харчового виробництва

Санітарні правила для приміщень та особиста гігієна персоналу є невід'ємною частиною харчової промисловості. Від дотримання всіх правил залежить безпека та здоров'я всіх споживачів. Тому санітарно-гігієнічні норми суворо регламентуються державними органами. А самі підприємства, робота яких пов'язана з продуктами харчування регулярно перевіряються.


Санітарні та гігієнічні норми для харчового виробництва

Насамперед має бути організована гігієна приміщення та обладнання харчопрому. Вона має відповідати всім належним вимогам.

  1. Матеріал устаткування. Вони мають бути інертними і не вступати ні з чим у хімічну реакцію. Від виду матеріалу залежить підбір засобів для його очищення.
  2. Форма устаткування. У своїй більшості вона має бути вертикальною і з гладкою поверхнею. Це сприяє швидкій і кращій очистці.
  3. Домішки у воді. При мінімізації домішок калійних та магнезіальних сполук досягається більша ефективність усунення мильних розчинів та забруднень.
  4. Вид миючого засобу та спосіб очищення. Їх підбирають керуючись двома аспектами: вид забруднень та вид матеріалу обладнання.
  5. Підвищення кваліфікації працівників та розробка індивідуального якісного плану гігієнічної обробки приміщення та персоналу.


Стандартні вимоги

Дотримання санітарних та гігієнічних норм має медичне та епідеміологічне значення. Щоб виключити спалахи інфекційних захворювань та інтоксикацію населення. За виконання персоналом усіх належних вимог відповідає керівник підприємства. Він має забезпечити:

  • Проведення профілактичних заходів;
  • Надати матеріали та умови працівникам для дотримання санітарно-гігієнічних норм;
  • Навчання персоналу санітарним правилам обробки харчових продуктів та обладнання;
  • Аптечку з повноцінним вмістом, який може бути необхідним саме у сфері харчової промисловості;
  • Забезпечити змінною уніформою для роботи на підприємстві за безпосереднього контакту з продуктами харчування.

Усі працівники підприємств пов'язані з харчової промисловістю повинні проходити періодично медичний огляд, соціальній та обов'язково наявність санітарної книжки. Необхідний візит до стоматолога, аналіз на носійство стафілокока та мазок з носоглотки.

Категорично заборонено допускати до роботи на виробничі підприємства людей з активною формою туберкульозу, венеричними захворюваннями, коростою та черевним тифом.